13.12.12

Raw Chocolate Cake


Raw chocolate is healthy: it's produced using cocoa beans fermented and dried but not roasted, unlike those used for the preparation of the classic chocolate. This way, all nutritional qualities are preserved intact and the result is a food incredibly rich in antioxidants, magnesium, dopamine and serotonin.
I fell in love with raw chocolate since the first time I had it, and I try to use it as often as possible when cooking my cakes. This recipe is simple but very tempting and I think it's the best way to fall in love with raw chocolate.


Raw Chocolate Cake

Ingredients

For the cake:
  • 2 cups walnuts
  • 1 cup brasilian nuts
  • 1/3 cup raw cocoa powder
  • 1/3 cup raw carruba powder
  • 1 cup Medjool dates
  • 1 tablespoon agave syrup
For the frosting:
  • 1/3 cup dates
  • 1/4 cup agave syrup
  • 1/2 cup avocado
Preparation

  • Put all the ingredients for the cake in a food processor and chop them. Make sure to end up with a fairly raw mixture.
  • Put the mixture in a circle cake mold (approximately 6 or 7 inches in diameter), previously coated with plastic film and press well with your hands. Refrigerate for two hours.
  • In a blender combine all ingredients for the glaze and blend until creamy and homogeneous. Refrigerate for 2 to 4 hours.
  • Remove  the mold from the refrigerator  and turn the cake onto a serving plate (the transparent film will facilitate this operation).
  • With the help of a spatula, cover the top of the cake with the chocolate icing, garnish with slivers of raw cocoa beans.
  • Serve at room temperature.


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Il cioccolato crudo fa bene, viene prodotto utilizzando  fave di cacao fermentate ed essiccate che non vengono però torrefatte, a differenza di quelle utilizzate per la preparazione del cioccolato classico, al fine di preservarne tutte le qualità nutritive. Ricco di antiossidanti è un'ottima fonte di magnesio, dopamina e serotonina.
Da quando l'ho scoperto è stato subito amore a prima a vista e  lo uso molto spesso nella preparazione dei miei dolci crudisti. Ecco una ricetta semplice e molto golosa per provare il cioccolato nella sua veste originale.

Torta di Cioccolato Crudo
Ingredienti

Per la torta:
  • 200 gr di noci
  • 120 gr di noci brasiliane
  • 25 gr di polvere di cacao cruda
  • 25 gr di polvere di carruba cruda
  • 150gr di datteri Medjool
  • 1 cucchiaio di sciroppo d'agave
Per la glassa:
  • 50 gr di datteri denocciolati
  • 60 ml di sciroppo d'agave
  • 80 gr di avocado
Preparazione

  • Mettere tutti gli ingredienti per la torta in un tritatutto e tritare facendo attenzione a  lasciare il composto abbastanza grezzo.
  • Mettere il composto in uno stampo per torta circolare (diametro 15/18 cm), precedentemente rivestito con pellicola trasparente per alimenti e pressare bene con le mani. Riporre in frigo per due ore.
  • In un frullatore mettere tutti gli ingredienti per la glassa e frullare fino ad ottenere una crema compatta ed omogenea. Riporre in frigo dalle 2 alle 4 ore.
  • Togliere dal frigo lo stampo e girare la torta su un piatto da portata, la pellicola trasparente faciliterà tale operazione.
  • Con l'aiuto di una spatola rivestire la parte superiore della torta con la glassa al cioccolato, guarnire con scaglie di fave ci cacao crude.
  • Servire a temperatura ambiente.



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